Nyitvatartás

Ilyen jelentéssel bír a karikagyűrű viselete

Ilyen jelentéssel bír a karikagyűrű viselete

Amikor ránézünk valaki kezére és egy karikagyűrűt fedezzünk fel a gyűrűsujján, akkor egyből tudjuk, hogy nagy valószínűséggel házas az illető. A karikagyűrű a világ egyik legismertebb szimbóluma, de mégis olyan keveset tudunk róla.


Honnan származik? Egyáltalán honnan indult el? Milyen jelentése van napjainkban? A karikagyűrű egyik ismert jelentése a végtelenség, a kör, aminek se eleje se vége. Ezzel szimbolizálva a végtelen szerelmet és az összetartozást.  

Honnan származik a karikagyűrű?

Kevésbé ismert történet, hogy a karikagyűrű valójából Egyiptomból származik. A Fáraó szerelme jeléül egy gyűrűt ajándékozott feleségének. Egyiptomból Nagy Sándor hozta el ezt a szokást és került Rómába a karikagyűrű majd vált a keresztény világ részévé is. A harmadik századtól a karikagyűrűnek már esztétikai jelentése is előkerült és ekkor már aranyból és ezüstből készültek. Az idő haladtával a karikagyűrű jelentése is folyamatosan változott. Kezdetben a férj tulajdonát jelképezte, majd később elkötelezettségét. A férfi a karikagyűrűvel biztosította, hogy elkötelezte magát a kiválasztott nő felé és nincsen szándékában megváltoztatni azt.

A karikagyűrű, mint az örök szerelem jelképe

Napjainkban a karikagyűrű a szerelmet jelképezi és az egymás iránti elkötelezettséget. Sokan gondolják úgy, hogy a házasság csak egy darab papír, de valójában sokkal többet jelent. A szerelem és a szeretet a legszebb dolog, ami két embert összetarthat. Problémák, nehézségek mindig vannak és lesznek, de ha ezeken együtt megyünk keresztül, kitartunk egymás mellett, akkor nem csak jelkép lesz a karikagyűrű viselése, hanem valódi igazság, amelyben képesek vagyunk összetartani, és kitartani egymás mellett.

 

Milyen szokások vonatkoznak a karikagyűrű viselésére?

 

A karikagyűrűt a jegyben járás idején, a bal kézen viselik a párok.  Az esküvő után pedig átkerül a jobb kéz gyűrűs ujjára. A legtöbb országban ez másképpen zajlik, mert a bal kézen hordott karikagyűrű mellett sok praktikus érv szól. Az emberek többsége jobbkezes, ezzel a kézzel fogja meg a kilincset, a szerszámokat,  így ha a bal kezünkön hordjuk sokkal kisebb erőhatásnak és kopásnak van kitéve. Férfiak esetében kézfogásnál is zavaró lehet a gyűrű, érdemes erre is gondolni.

 

Napjainkban a karikagyűrű kínálata igazán gazdag és minden igényt kielégítő lett. Megjelentek a szebbnél szebb fehéraranyba, vagy akár rozéaranyba foglalt gyémánt     karikagyűrűk. A karikagyűrűk forma és szín világa egyre izgalmasabbá válik, amelyet oldalunkon, vagy akár a személyes segítségünkkel is felfedezhet.