Nyitvatartás

Modern kori eljegyzési szokás és az eljegyzési gyűrű szerepe

Modern kori eljegyzési szokás és az eljegyzési gyűrű szerepe

A magyar hagyományok szerint a leendő vőlegénynek illik elmenni kedvese szüleihez és kikérni a lányukat. Ha a szülők áldásukat adják, akkor megtörténhet a leánykérés. Az újabb generációk ezeket a hagyományokat már kevésbé követik. Természetesen a minden régi helyett jön egy új elmélet a szokásokat is érinti, amelyek később hagyományokká is fognak válni. Ezért nem árt tisztában lenni a legújabb eljegyzési „trendekkel”, amelyeket most jelen cikkünkben összegyűjtöttünk nektek.

Az eljegyzés bejelentése

Napjainkban a párok már közösen beszélik meg, hogy mikor fog eljönni az eljegyezés pillanata. Nem ritka az sem, hogy a szerelmesek együtt választják ki az eljegyzési gyűrűt is, illetve a leánykérés helyszínét és időpontját. Az eljegyzés bejelentése természetesen a szülőknél kezdődik, majd őket követik, a közeli hozzátartozók, rokonok, és később a barátok. Amint nyilvánosságra kerül az eljegyzés, jönnek a levelek, gratulációk, jó kívánságok, olykor még ajándékot is kap a friss jegyespár, amelyeket illik minél hamarabb megköszönni.

Az eljegyzési mini parti

Az amerikai filmekből ismerős lehet számunka az eljegyzési vacsora, vagy parti, amely a magyar fiatalok körében is egyre népszerűbbé válik. Az eljegyzési partin általában megtörténik a hivatalos bejelentés. Ebben a helyzetben kiváló alkalom nyílik arra is, hogy a családtagok jobban megismerjék egymást egy vacsora keretein belül. Az eljegyzési ebéden, vacsorán vagy partin nem szükséges beszédet tartani, viszont illik pohárköszöntőt mondani az eljegyzettekre! Az eljegyzési parti egy mini esküvőként is felfogható. Egy nagyobb szabású, elegáns fogadás a családtagok, illetve barátok részére.

A tökéletes eljegyzési gyűrű

Az eljegyzési gyűrű egyre nagyobb szerepet kap. Nem ritka eset, hogy a leendő menyasszony maga választja ki az eljegyzési gyűrűt. Ennek az egyik oka, hogy a jegyesség időszaka is elhúzódik, illetve sokszor a karikagyűrűt és az eljegyzési gyűrűt felváltva hordják a párok. Napjainkban számtalan variáció létezik, hogy minél egyedibbé lehessen tenni az eljegyzési gyűrűt.


Mit illik vinni eljegyzési ajándékként?

Ha hivatalosak vagyunk egy eljegyzési mini partira, akkor ajándékot is illik vinni. Bár az esetek többségében a pár külön meg szokta jegyezni, hogy nem kérnek semmit, csak jöjjenek el a vendégek és ünnepeljenek együtt. Azonban igen is illik vinni valamilyen apróságot, például egy kis süteményt, egy üveg bort, vagy egy szép, személyre szóló dísztárgyat.


A jegyesség időszaka

A jegyesség időszakát egy próbának is tartják az esküvő előtt. Ennek az időtartama lehet pár hónap, de akár több év is. A jegyesség időtartamát részben az esküvői előkészületek is meghatározhatják, de természetesen rengeteg más tényező is befolyásolhatja. A jegyesség időszakát semmilyen szabály nem írja elő. Napjainkban az a jellemző, hogy a párok évekig járnak jegyben, ezért is kap kiemelkedő szerepet az eljegyzési gyűrű. A jegyesség időszakától kezdődően a párt mindig együtt illik meghívni a különböző rendezvényekre.